S

Sidensvans ( Bombycilla garrulus )
Sidensvansen känns lätt igen med sin tofs på huvudet och sin brungråa dräkt. Gul teckning på vingarna och gul stjärtspets.
Under häckningstiden lever den till stor del av insekter, framför allt myggor och bäcksländor. Under resten av året är den en utpräglad bär och fruktätare, speciellt då koncentrerad på rönnbär och oxelbär.
Sidensvansen häckar i barrskogsbältets nordligare delar i nordvästra Nordamerika, Europa och Asien. Vintertid är den en så kallad strykfågel, det vill säga en partiell flyttfågel, och drar då omkring i stora nomadiska flockar. Mängden fåglar varierar beroende på tillgången på föda, exempelvis rönnbär.
Om bärtillgången är låg i häckningsområdet, drar den söderut.

Sidensvans som festar på oxelbär
Foto: Tommy Pedersen

svans-3-900

Svårt att svälja ett oxelbär!
Foto: Tommy Pedersen

siden4-900

Foto: Tommy Pedersen

svans-5-bred-900

Foto: Tommy Pedersen

There are no comments