D

Dovhjort (Dama dama)
Dovhjortens brunst infaller nu i oktober månad och tjurarna förbereder sig att göra upp om hindarna.
Till en början med ett försiktigt brölande, innan de regelrätta slagsmålen startar för att visa vem som är starkast.
Tjurarna är då så upptagna med sin uppgift att det är relativt lätt att komma nära den annars så skygga dovhjorten.
Nedanstående bilder är tagna i hägn.
Fakta:
Dovhjorten kommer ursprungligen från medelhavsområdet, och inplanterades i Sverige på 1500-talet.
Den livnär sig i första hand på gräs och löv, men förser sig gärna av fältens grödor, potatis, rotfrukter, lövträdsprodukter och spillsäd mm.
Hinden föder normalt endast 1 kalv i maj-juni som dias i ca 9 månader.
Dovhjorten kan bli närmare 20 år.
Endast tjuren bär horn som på dess tredje levnadsår är fullt utvecklade.
En fullvuxen tjur kan väga närmare 100 kilo.

Tjurarnas bröl hörs långväga / Foto: Tommy Pedersen

En vacker tjur med fullt utvecklade horn kikar fram i skogsbrynet / Foto: Tommy Pedersen

Hornen är nu fullt utvecklade och tjuren är redo för strid / Foto: Tommy Pedersen

Foto: Tommy Pedersen

Prenumerera på min blogg om naturfoto!

Namn:

Mail:

There are no comments